Перспективите пред Ирак днес са по-добри отколкото преди войната, според Бекет
Перспективите пред Ирак днес са по-добри отколкото преди войната, според Бекет / снимка: BGNES

В интервю за телевизия Би Би Си 1 британската министърка на външните работи Маргарет Бекет заяви, че четири години след американската военна намеса в Ирак перспективите за бъдещето на страната са по-добри, въпреки че мнозина не го признават и въпреки насилието в страната, предаде Франс прес.

Бекет изрази своето несъгласие с бившия председател на Комисията на ООН за мониторинг, проверка и инспекции на Ирак, според когото за повечето хора единственото положително нещо от войната в Ирак било свалянето на режима на бившия иракски президент Саддам Хюсейн.

"Това вероятно е мнението на мнозина, но е пълен абсурд", каза Бекет в навечерието на четвъртата годишнина от започването на военните действия в Ирак на 20 март 2003 година. "Изненадана съм, че Ханс Бликс е могъл да каже нещо толкова смешно и негативно", продължи британският първи дипломат.

На въпрос дали е оптимист за бъдещето на Ирак Бекет отговори, че перспективите са много по-добри за страната от това, което хората днес искат да признаят. Бекет каза, че са били допуснати редица грешки, но не уточни какви са били те. Тя определи като забележителни промените и подобренията в Ирак, но призна, че в някои райони е опасно и има реален риск иракчаните да не бъдат в състояние да надвият малцинството, което се опитва да съсипе държавата.

"Смятам обаче, че иракското правителство и иракчаните осъзнават опасностите за тях и са в състояние да се справят със създалата се ситуация", каза в заключение Бекет.