/ Thinkstockphotos
Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е забранено сътрудничеството по време на изстрелване на космически кораби.

Това следва от измененията в правилата за възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната, до които РИА Новости има достъп.

Уточнява се, че решението ще влезе в сила на 31 декември 2022 г.

„Спейс Екс“ изстреля първите 60 сателита за космически интернет (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Дефиницията на чужди страни, попадащи под силата на този документ, ще бъде разширена, за да включи Русия (други страни са Китай, Северна Корея, Иран, Судан и Сирия)", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че са наложени и нови ограничения за сателитите и ракетите-носители за предоставяне на услуги за извеждане в орбита на сателит, но тези ограничения няма да се прилагат за изстрелвания, извършени до 31 декември 2022 г.

Руски космонавти ще проверят обшивката на МКС за повреди

„Роскосмос“ осъди решението на Пентагона да забрани използването на руски ракети за извеждане в орбита на космически апарати, съобщили за РИА Новости от корпорацията.

„Смятаме това за поредна проява на недобросъвестна конкуренция от страна на Вашингтон на международния пазар за космически услуги“, казали от „Роскосмос“.

Отбелязва се, че забраната на Пентагона лишава американските производители от възможността да работят с Русия и разрушава двустранните отношения. Освен това може да се отрази негативно на международното сътрудничество по организиране на редовни изстрелвания от космически апарати на конкретни орбити с търговско предназначение.
БГНЕС