Пентагонът купувал Калашников за иракски полицаи чрез български посредници
Пентагонът купувал Калашников за иракски полицаи чрез български посредници / Снимка: БГНЕС
Пентагонът е купувал автомати "Калашников" за иракски полицаи чрез български посредници, съобщава днес московският вeстник "Росийская газета" за случая, за който писа вчера британският вестник "Гардиън".

Италианската полиция спряла доставката на 105 000 бр. "Калашников" за Ирак за 40 млн. долара и арестувала четирима италианци, сред които собственик на фирма, регистрирана в Малта. Полицаите ги задържали, след като участниците в сделката установили контакт с неизвестен посредник от България, който обещал "да намери стоката".

Сделката е била наблюдавана от иракското вътрешно министерство; нещо повече, италианските търговци получили факс от Ирак, че американците одобряват "покупката", пише "Росийская газета", макар че Вашингтон опровергава това твърдение.

Според руския вестник автоматите са били необходими по-скоро на американските военни, а не на иракските полицаи. Въпросът е, че военното министерство на САЩ все още не знае къде се губят 110-те хиляди автомати "Калашников", предадени от американците на иракските сили за сигурност през 2003-2004 г.

Това оръжие все още се води на Пентагона и пратката от Италия е била предназначена да покрие "липсите". Иначе на Пентагона предстоят неприятни обяснения с членове на Конгреса, които вече разследват "изчезването" на оръжия, платени от американските данъкоплатци и пратени в Ирак, смята "Росийская газета".