Пентагонът е разтревожен за ядрената сигурност в Пакистан
Пентагонът е разтревожен за ядрената сигурност в Пакистан / снимки: BGNES

Директорът на операциите при Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединените щати генерал Картър Хам изрази тревога за сигурността на ядрените оръжия в Пакистан и подчерта, че САЩ "наблюдават съвсем отблизо" този въпрос, предаде агенция Франс прес.

Запитан има ли тревога за сигурността на ядрения арсенал на Пакистан, генерал Хам отговори: "със сигурност".

"Щом един режим, който разполага с ядрено оръжие, експериментира ситуация като тази в Пакистан, това очевидно е повод за голяма тревога", каза генералът, който говори на пресконференция в Пентагона.

Високопоставен член на юридическия екип съветници на пакистанския президент Первез Мушараф заяви в отговор, че САЩ са по-загрижени за борбата с тероризма, отколкото за демокрацията в Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

Ахмад Раза Хан Казури, който е старши магистрат в пакистанския Върховен съд, предупреди САЩ, които неотдавна критикуваха крутите мерки на Мушараф срещу политически опоненти, че Пакистан очаква от приятелите си "съвети, а не диктат".

В събота Первез Мушараф пое извънредни правомощия и суспендира конституцията. Оттогава той уволни независимо мислещи съдии, ограничи свободата на изразяване на медиите и даде повече правомощия на силите за сигурност при потушаване на протести.

Във Вашингтон заместник-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте заяви пред Камарата на представителите, че "президентът на Пакистан Первез Мушараф е незаменим съюзник на САЩ в борбата с тероризма", предаде Асошиейтед прес. Негропонте подчертал, че Белият дом настойчиво е съветвал пакистанския президент да те въвежда извънредно положение, но "съветите ни не бяха чути".

Администрацията на САЩ следи внимателно развоя на събитията в Пакистан, но засега решение за промяна на политиката на Вашингтон спрямо Исламабад не е взето, заяви Негропонте. Франс прес цитира думите на Негропонте, че САЩ нямат друг изход освен да продължат ангажиментите си към Пакистан въпреки въведеното там извънредно положение.