/ iStock/Getty Images
Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне постепенно за всички и ще стане 65 години, съобщи министърът на труда Мариус Будъй, цитиран от агенция Аджерпрес.

Министърът на труда е обсъдил в Брюксел с представители на Европейската комисия промени в пенсионната система на Румъния, които са поети като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост. Днес министърът запозна лидерите на двете водещи партии в управляващата коалиция със серия принципи и критерии, свързани с пенсионната система, по които е била постигната договореност с представителите на Европейската комисия. Сред тях е постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране „за всеки човек, който работи в Румъния“ на 65 години, каза министърът в двореца "Виктория" (румънският Министерски съвет - бел. прев.).

В момента възрастта за пенсиониране в Румъния е 65 години за мъжете и 63 години за жените, но съществуват някои категории трудещи се, които могат да се пенсионират и по-рано, отбелязва телевизия Диджи 24. Изравняването на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените е включено в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министърът на труда Мариус Будъй представи и други промени, договорени с Европейската комисия. Предвижда се да няма разлики между пенсионерите от определени професионални системи и тези, които получават пенсии от публичната пенсионна система. Сред договорените с ЕК принципи е премахването на някои категории плащания и пенсии, определяни и изплащани въз основа на специални закони, съобщи министърът.

Пенсиите ще бъдат изчислявани въз основа на целия период на трудов стаж, а не само от последните години, когато заплатите са по-високи, така че нито една пенсия няма да надхвърля размера на заплатата на конкретния човек.
 
София Георгиева/БТА