Пенсионерите в Румъния скочиха срещу правителството
Пенсионерите в Румъния скочиха срещу правителството / Sofia Photo Agency, архив

Заместник-председателят на Национална федерация на синдикатите на пенсионерите в Румъния Йоан Хасашиу заяви, че пенсионерите ще заведат дело срещу правителството на 25 февруари заради замразяването на пенсиите, предаде електронното издание на вестник "Ромъния либера".

Недоволството на пенсионерите започна от закона за бюджета на социалните осигуровки за 2010 г., който определи замразяване на пенсиите на нивото от 2009 г. Пенсиите няма да спаднат, но ще се намали драстично покупателната способност на пенсионерите, заяви Хасашиу.

Съобщението на премиера Емил Бок, че правителството може да актуализира с нивото на инфлацията само минималната социална пенсия, която е 350 леи (едно евро се разменя за 4,12 леи), и евентуално да увеличи най-ниските пенсии в зависимост от ресурсите, не успокои пенсионерските организации, посочва изданието, цитирано от Българската телеграфна агенция.

Хасашиу заяви, че от началото на април, като се затопли времето, пенсионерите ще започнат протестни действия, включително митинг в Букурещ, в който се очаква да вземат участие 12 000 души.