Пенсионер се запали в старчески дом в Русия, изгоряха още 8 души
Пенсионер се запали в старчески дом в Русия, изгоряха още 8 души / БГБЕС

Пенсионер се самозапали в старческия дом в Русия и предизвика пожар, при който загинаха още осем души. Една жена е в болница, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от Интерфакс, пише БТА.

86-годишният мъж се самоубил рано тази сутрин, като се полял с бензин в спалното помещение на старческия дом в Твер, северозападно от Москва, и се подпалил. Жертвите са починали от отравяне с въглероден окис. Около 480 души били евакуирани.

Властите смятат, че сред причините за трагедията е и забавеното сигнализиране за пожара. Сигнал постъпил в 5,05 ч. московско време, пожарникарите пристигнали след минути и огънят бил потушен към 5,30 ч.

Пенсионерът бил в списък на чакащите за апартамент в старческия дом, съобщи неназован официален източник, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че мъжът "си нямал никого", и допусна, че е възможно самотата да го е подтикнала към самоубийство.

Това не е първият подобен случай за последните години. През ноември 2007 г. при пожар в старчески дом в Тулска област загинаха 34 души и осем пострадаха тежко, през март същата година в интернат в Краснодарския край загинаха 63-ма души и 30 бяха обгорени.

През август 2008 г. в дом за възрастни в Белгородска област загинаха шестима, а през януари 2009 г. също при пожар в дом за ветерани в Република Коми загинаха 23-ма пенсионери, припомня ИТАР-ТАСС.