/ БГНЕС
Пендаровски прие първо българския президент след встъпването си в длъжност
101532
Пендаровски прие първо българския президент след встъпването си в длъжност
  • Пендаровски прие първо българския президент след встъпването си в длъжност
Президентът Румен Радев беше приет от новия президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски веднага след като встъпи в длъжност.
 
В парламента в македонската столица се състоя официалната церемония по встъпване в длъжност на Пендаровски, който е първият президент на югозападната ни съседка след смятаната на името на страната.

Стево Пендаровски положи клетва като президент на РС Македония
 
"България да заложи клаузите на договора за приятелство в присъединителния процес  на Македония в ЕС, за да имат правна сила, с ясни откровени условия, свързани с нашите национални интереси" каза президентът Румен Радев. България трябва да има  европейски подход към Северна Македони, и да прилагаме европейски подход при отстояване на нашите национални интереси, заяви още държавният ни глава след срещата с новия президент на Северна Македония.

Стево Пендаровски Радев
БГНЕС

Българският президент е отправил покана към македонския си колега да гостува в България, която той е приел с готовност. Още в нощта на избора си Пендаровски заяви, че първото му посещение ще бъде или в Брюксел, или в някоя съседна държава. Дали това ще бъде България, предстои да видим.
 
Факт е обаче, че българският президент беше първият, който влезе в резиденция "Водно" в Скопие, буквално минути след като Пендаровски положи клетва в македонския парламент. Четирима президенти присъстваха на нея - освен Румен Радев, още и държавните глави на Сърбия, Албания и Косово. Гърция беше представена на ниво външен министър.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски Радев
БГНЕС

Радев разговаря и с Талат Джафери – председател на македонския парламент.