Пелоси: Буш трябва да потърси компромис при преговорите за климата на срещата на Г-8
Пелоси: Буш трябва да потърси компромис при преговорите за климата на срещата на Г-8 / netinfo

Американският президент Джордж Буш би трябвало да потърси компромис за плановете за борба с климатичните промени на предстоящата среща на Г-8 в Германия. Това каза в Германия председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, цитирана от Ройтерс.

Водачката на демократите отбеляза, че на път за Берлин тя и делегацията с представители на двете партии в Конгреса са спрели в Гренландия и имали възможност да видят как глобалното затопляне вече се отразява негативно върху начина на живот на хората.

"Надяваме се, че всички ние можем да поемем отговорностите си и че нашата администрация ще бъде готова да се вслушва в доводите за значимостта на това да се върви напред, дори и по различен начин, отколкото в миналото", каза Пелоси.

От 6 до 8 юни Германия ще бъде домакин на срещата на лидерите на страните от Г-8, чиято главна тема са климатичните промени. Германската канцлерка Ангела Меркел иска Групата да договори стъпки за ограничаване на глобалното затопляне и да подготви евентуално разширяване на Протокола от Киото след 2012 г.

Пред журналисти Пелоси каза, че утре ще се срещне с Меркел, за да я поздрави и да й благодари лично за полаганите усилия.

След днешната си среща с Пелоси германският министър на околната среда Зигмар Габриел изрази съжаление за трудностите при убеждаването на САЩ да участват с конкретни действия в борбата с промените в климата, отбелязва Асошиейтед прес.