/ Gulliver/Getty Images, архив
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, където и да отиде, критикува и обвинява Китай и разпространява дезинформация и „политически вирус”, заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Помпео призова европейците да изберат "свободата" пред китайската "тирания"

Реакцията по повод изказване на Помпео пред парламента в Чехия, където заяви, че Русия се стреми да подкопае сигурността на Чехия, да разпространява дезинформация и да осъществява кибератаки, а Китай се стреми да вземе контрола върху бизнеса.

Според него, Пекин представлява по-голяма заплаха за демокрацията, отколкото Москва. В изявлението си пред медиите, китайският дипломат заяви, че Помпео се ръководи от идеите на студената война и собствените си користни интереси.

Той критикува неоснователно Комунистическата партия на Китай, както и вътрешната и външната политика на страната, заради което Пекин нееднократно е изразявал своята решителна позиция.

Обвиниха Помпео, че трасира собствения си път към Белия дом

„Ползвам се от случая да помоля медиите да попитат господин Помпео дали не изпитва вина поради факта, че ден след ден повтаря лъжи, игнорира и изопачава фактите”, каза Чжао Лицзян.

Помпео и подобните нему се опитват „да привържат международната общност към антикитайската и антикомунистическата колесница”, но международната общност вижда това ясно и няма да се остави да бъде убедена, затова подобни опити няма да се увенчаят с успех, заключи китайският дипломат. 
БГНЕС