Пекин е възмутен от намесата на европейските депутати
Пекин е възмутен от намесата на европейските депутати / cнимкa: БГНЕС

Китай разкритикува грубата намеса на европейските депутати, които упражняват натиск върху ръководителите на ЕС, като настояват да се обвърже присъствието им на откриването на Олимпиадата в Пекин с подновяването на диалога с Далай Лама.

В декларация, цитирана от китайската телевизия, говорителката на китайското министерство на външните работи Цзян Юй заклейми „грубата намеса във вътрешните работи на Китай и откритата подкрепа на сепаратистката позиция на Далай Лама “.

В резолюция, подкрепена от всички политически групи и одобрена с голямо мнозинство, европейските депутати поискаха да се предвиди възможност за бойкот на игрите в Пекин от държавните и правителствените ръководители на ЕС, ако не бъде подновен диалогът между китайските власти и Далай Лама. Китай твърдо и решително се обявява против тази резолюция, подчерта говорителката. Президентът Ху Цзинтао, който за пръв път направи изказване за тибетската криза, посочи че проблемът с Тибет не е от сферата на правата на човека, а става въпрос за националния суверенитет на Китай.