Пастор Тери Джоунс обеща никога да не изгаря Корана
Пастор Тери Джоунс обеща никога да не изгаря Корана / Reuters

Американският пастор Тери Джоунс обеща никога да не изгаря Корана, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние точно няма да изгорим (свещената за мюсюлманите книга). Нито днес, нито никога", лаконичен бе Джоунс в интервю за американската телевизия Ен Би Си. Пасторът на малка протестантска църква в град Гейнсвил, щата Флорида, уточни, че няма да изгори Корана дори ако не постигне главната си цел да издейства решение за построяване на планирания в непосредствена близост до кота нула ислямски център с джамия на друго място в Ню Йорк.

Тери Джоунс пристигна днес в града, за да се срещне с имам Фейсал Абдул Рауф, който стои зад плановете за построяване на ислямския център. Рауф обаче изключва категорично възможността да се види с пастора от Флорида.

Плановете на Тери Джоунс да изгори Корана развълнуваха през последните дни не само американското общество, но и целия свят.

По-късно представители на малка християнска група скъсаха няколко страници от Корана пред Белия дом днес - в разгара на отбелязването на деветата годишнина от атентатите на 11 септември в Съединените щати, предаде Франс прес.

Един от тях прочете десетина пасажа от свещената за мюсюлманите книга, които изтълкува като призиви за омраза към християни и евреи. След това той откъсна няколко страници от джобно издание на Корана.