ПАСЕ приветстват освобождаването на медиците
ПАСЕ приветстват освобождаването на медиците / netinfo

"Българските медици вече могат да видят светлината в края на тунела", заяви след трансфера на медиците в България председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Рене ван дер Линден, съобщи пресслужбата на ПАСЕ. Линден похвали дипломатическите усилия на европейските си колеги, довели до освобождаването на медиците.

"Въпреки че чувствам облекчение от този трансфер и от факта, че страданията на медиците вече приключиха, оставам силно загрижен за ситуацията в Либия, която доведе до хуманитарна трагедия и лишаването от свобода на невинните медици за 8 години. Либийските власти спешно трябва да се заемат с проблемите на здравната система в страната", заяви той.

Генералният секретар на Съвета на Европа /СЕ/ Тери Дейвис също приветства освобождаването на медиците. "Изключително съм радостен, че шестте български медици най-сетне се завръщат в родината си. Приветствам споразумението, което осигури тяхното освобождаване при липсата на адекватно функционираща и независима съдебна система в Либия, която би предотвратила на първо място тяхното хвърляне в затвора. Най-накрая, след осем години на ужасни психически и физически мъчения, те са при семействата си и имат възможност да започнат живота си отначало. Желая им всичко най-добро.

Мислите ни сега са с останалите жертви на тази трагична сага за некомпетентност и несправедливост - заразените с вируса на СПИН деца. Надявам се, че развръзката ще донесе известно облекчение на страданията им и че те ще получат адекватни медицински грижи и подкрепа", заяви Дейвис.