Партията на Ердоган води на изборите в Турция
Партията на Ердоган води на изборите в Турция / БГНЕС

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели изборите в Турция с 50,6 процента, според резултатите от 80 процента от преброените бюлетини, съобщава в. "Миллиет". Това означава, че партията ще спечели 325 места в парламента, което е над необходимите за мнозинство 276 места.

Социологическите проучвания преди вота даваха на партията, основана от президента Реджеп Ердоган, между 40 и 43 процента - по-малко от необходимото за парламентарно мнозинство.

Тези първоначални резултати дават на ПСР достатъчно места в парламента, за формиране на еднопартийно правителство в 550-местния парламент на страната.

Партията не успя да получи необходимият й брой гласове за самостоятелно управление на предишния вот през юни, след което не успя да състави и коалиционно правителство с някои от другите три парламентарно представени партии.

Ако резултатите се запазят и след окончателното преброяване на бюлетините, това ще означава значителна победа за Ердоган, който се надява да разшири правомощията си на държавен глава с промяна в конституцията.

Засега Партията на националистическото движение (ПНД) печели 11,3% от гласовете, като според коментатори част от нейните гласоподаватели са предпочели да подкрепят ПСР. Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) взима около 23%, а прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) взима 10,7% - достатъчно, за да си осигури място в парламента.

Арести, бой и призиви от Ислямска държава за бойкот на вота в Турция

На парламентарните избори на 7 юни прокюрдската ДПН премина 10-процентния изборен праг за първи път, като спечели 13 на сто от гласовете на избирателите. Успехът на ДПН до голяма степен стана причина за това управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да загуби парламентарното си мнозинство, което имаше от 2002 г.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова през август за нови парламентарни избори, след като продължилите два месеца преговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.

В изборния ден ще бъдат засилени мерките за сигурност в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно Югоизточна Турция).

Източник: БТА, БГНЕС