Партията на Александър Вучич спечели предсрочния вот в Сърбия
Партията на Александър Вучич спечели предсрочния вот в Сърбия / БГНЕС

Консервативният сръбски премиер Александър Вучич обяви "историческа победа" на своята Прогресивна партия на предсрочните парламентарни избори в неделя и обеща Сърбия да продължи напред по пътя към членство в ЕС, предаде ДПА.

"Аз съм горд и дълбоко трогнат от резултатите. Това е голяма чест, която носи със себе си и огромна отговорност", заяви Александър Вучич в предизборния щаб на Сръбската прогресивна партия, съобщава ТАСС. "Сърбия ще продължи по своя европейски път и ние ще опитаме да го ускорим", заяви той пред своите привърженици и беше категоричен: "Няма да има компромиси по този въпрос".

Седем формации влизат в новия сръбски парламент

Вучич предизвика изборите две години по-рано с аргумента, че иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към ЕС и за реформи, припомня ДПА. Според неговите опоненти обаче той цели да засили деспотичното си управление и да спечели нов мандат, докато е все още популярен, отбелязва АП.

При преброени 27% от гласовете, изборите печели коалицията "Александър Вучич - Сърбия побеждава", сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия на досегашния премиер Александър Вучич. Тя получава 49,3% от гласовете. На второ място се класира коалицията около Социалистическата партия на Сърбия с 12,1%.

Анализатори смятат, че той ще продължи да управлява в коалиция със социалистите, макар че не е необходимо, посочва Ройтерс. Някогашната партия на Слободан Милошевич, който доведе Сърбия до конфронтация със Запада през 90-те години на миналия век, сега е ръководена от Ивица Дачич, бивш вицепремиер и министър на външните работи, и също има европейски дневен ред, отбелязва ДПА.

Петпроцентната бариера за влизане в парламента са преминали също Сръбската радикална партия, начело с Воислав Шешел, която получава 7,94%, и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" с 6,13%.

Шешел, който преди по-малко от месец бе оправдан от Международния трибунал в Хага по обвинения, свързани с войните в бивша Югославия, веднага предложи коалиция "на всяка партия, която иска да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия".

Партията на Александър Вучич спечели предсрочния вот в Сърбия
netinfo

Воислав Шешел заяви, че изборите в неделя са де факто референдум за това дали Сърбия ще се присъедини към "врага" ЕС или ще се обърне към "нашия традиционен съюзник Русия".

Завръщането на крайните националисти в парламента отразява разочарованието от политиката на икономии, която премиерът Вучич бе принуден да наложи, за да вземе заем от Международния валутен фонд на стойност 1,2 млрд. евро. Съкращенията на държавни разходи и субсидии и увеличенията на данъци помогнаха на Сърбия да намали бюджетния си дефицит почти наполовина миналата година, но икономиката се възстановява бавно от рецесията, а безработицата е около 18%, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА