Партия „Яблоко” издигна Григорий Явлински за президент на Русия
Партия „Яблоко” издигна Григорий Явлински за президент на Русия / снимки: Reuters, архив

Конгрес на руската извънпарламентарна партия „Яблоко” издигна днес кандидатурата на своя основател и неформален лидер Григорий Явлински за президент на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Председателят на „Яблоко” Сергей Митрохин напомни пред делегатите, че партията винаги се е обявявала „против революциите, за еволюционен път на развитие на страната”, а Явлински е бил „последователен противник на режима на Елцин и е последователен противник на режима на Путин”, посочва БТА.

Участието на „Яблоко” в парламентарните избори на 4 декември показа, че в руското общество има реално търсене на промени - значи партията трябва да продължи политическата борба с участие в президентските избори през март, независимо че е в неравнопоставени условия, изтъкна Митрохин.

Партия „Яблоко” получи на изборите едва 3,3% от гласовете и не успя да влезе в Държавната дума, след което наред с други опозиционни сили участва в протести срещу изборните резултати. Явлински спечели номинацията на своята партия със 106 гласа. Трима от делегатите на конгреса подкрепиха алтернативната кандидатура на актьора Виктор Балабанов, уточнява ИТАР-ТАСС.

Партия Яблоко издигна Григорий Явлински за президент на Русия
netinfo

Междувременно и днес в Русия продължиха протестите срещу резултатите от парламентарните избори в Русия от 4 декември. Хиляди излязоха по улиците на Москва и Санкт Петербург. Около 4000 привърженици на Комунистическата партия се събраха пред стените на Кремъл с искания за повторно преброяване на бюлетините и оставка на правителството. Анализатори отбелязват, че недоволството от управляващата партия „Единна Русия” и премиера Владимир Путин, който доминира руската политика от повече от десетилетие, продължава да расте, отбелязва АП.