Парламентът отложи гласуването за президент на Молдова
Парламентът отложи гласуването за президент на Молдова / снимка: БГНЕС

Молдовският парламент отложи за неопределено време гласуването за президент, предвидено за петък. Решението бе взето по препоръка на парламентарната комисия, която се занимава с организирането на изборите, съобщи ИТАР-ТАСС. Точната дата на гласуването засега е неизвестна. Според молдовската агенция OMEGA изборите се отлагат поне с две седмици.

Комисията представи доклад, в който посочи редица недостатъци при подготовката за гласуването, като особено възрази срещу изборите на безалтернативна основа - за поста има само един кандидат - лидерът на Демократическата партия Мариан Лупу. "Международната практика е доказала, че на изборите трябва да има алтернатива", каза председателят на комисията Йон Плешка,  депутат от Съюза "Наша Молдова".

Подобна позиция изразиха и комунистите на бившия президент Владимир Воронин. Те отказаха да подкрепят кандидатурата на Лупу, който преди да премине в лагера на демократите през юни 2009 г., бе член на компартията. "Няма да гласуваме за Лупу, тъй като той не заслужава този пост", каза Воронин, чиято партия спечели 48 депутатски места в 101-членния парламент, припомня БТА.

Според конституцията държавният глава се избира с мнозинство от 61 гласа в парламента. Едва осем депутатски места не достигат на управляващата коалиция Съюз за европейска интеграция, за да утвърди самостоятелно своя кандидат Лупу. Обединението има 53 места в парламента. В миналото комунистите, предлагайки свой кандидат за президент в аналогична ситуация, предлагаха още един кандидат като съперник, формално осигурявайки алтернатива.

Сега и.д. президент на републиката е председателят на парламента Михай Гимпу. По закон гласуването трябва да се състои в двумесечен срок от оставката на Воронин, т.е. до 11 ноември. Ако гласуването по кандидатурата за президент се провали два пъти, парламентът трябва да бъде разпуснат, след което ще се състоят извънредни парламентарни избори.