Парламентът на Молдова трябва да бъде разпуснат
Парламентът на Молдова трябва да бъде разпуснат / снимка: Reuters

След като не успя да избере президент, парламентът на Молдова трябва да бъде разпуснат. Това решение бе взето днес от молдовския Конституционен съд, предаде ИТАР-ТАСС.

Както постанови КС, временният президент на Молдова Михай Гимпу е длъжен да подпише указ за разпускане на парламента и да насрочи предсрочни избори. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, заяви пред журналисти председателят на съда Думитру Пулбере. 

Гимпу сезира Конституционния съд след провала на референдума от 5 септември за връщане към преките президентски избори, предизвикан от ниската активност на избирателите. Той посочи, че според мъглявата формулировка в закона парламентът трябва да бъде разпуснат "в разумен срок", и поиска решение за процедурата, по която да стане това.

Временният държавен глава съобщи, че планира да насрочи предсрочни избори за 28 ноември, а за целта е необходимо да подпише указа за разпускане на законодателното събрание до края на септември, тъй като избирателната кампания трябва да продължи най-малко два месеца.

Политическата ситуация в Молдова е нестабилна от миналата пролет. Оттогава парламентът не успява да избере държавен глава. Кандидатурата трябва да получи подкрепата на три пети от общия брой депутати (61 от 101 души).

Нито новите избори, нито последвалите промени в разположението на политическите сили не успяха да спасят положението, пише БТА. По-рано депутатите комунисти гласуваха за нов президент, а опозицията бойкотираше вота. След предсрочните избори през юли 2009 г. те си размениха ролите, но резултатът остана същият, припомня ИТАР-ТАСС.