Парламентарните избори в Австрия са вот на протеста
Парламентарните избори в Австрия са вот на протеста / снимкa: БГНЕС

Парламентарните избори в Австрия са вот на протеста. Това е изводът на социологическия анализ на избирателните потоци и промените в поведението на австрийския избирател, предизвикали изборната победа на десните националистически партии.

Все още управляващите Австрийска социалдемократическа партия /АСП/ и Австрийска народна партия /АНП/ губят главно поради ниската активност на своите избиратели или поради загуба в полза на десните Австрийска партия на свободата /АПС/ и Съюз за бъдеще на Австрия /СБА/. Най-голям е броят на негласувалите избиратели /191 000/. Още по-голяма е загубата от негласували, претърпяна от Народната партия /213 000/. Около 22 000 от християндемократическите избиратели /АНП/ са пуснали червена бюлетина в полза на социалдемократите.Протестният вот на разочарованите от управляващата коалиция социалдемократически избиратели е главно в полза на Партията на свободата /171 000/ и на Съюза за бъдеще на Австрия /75 000/. Протестиращите християндемократи са предпочели оранжевата бюлетина на СБА /149 000/, следвана от синята на АПС /16 000/.

Ниска е и избирателната активнст на симпатизантите на зелената партия. Този път в къщи си е останал всеки шести от гласувалите на зелените през 2006 година /минус 87 000 гласа/. Освен това партията Либерален форум, която не успя да прескочи 4-процентната бариера, струва на зелените 40 000 гласа. За други малки партии, които също няма да бъдат представени в парламента, са гласували около 20 000 избиратели на партията на зелените.

Близо половината /49 процента/ от избирателите на АПС са гласували през 2006 г. за друга партия или изобщо не са отишли да гласуват. Най-големият процент нови гласове идва от редиците на социалдемократите /21 процента/, от Народната партия идват 11 процента от новите гласове. Едва три процента от избирателите на Австрийската партия на свободата са гласували този път в полза на Съюза за бъдеще на Австрия.