Парламентарни избори в Словения
Парламентарни избори в Словения / снимка: БГНЕС

В Словения се произвеждат парламентарни избори. Броят на имащите право на глас е малко над 1,7 милиона души. Изборният праг е четири процента. Основни съперници на тези избори са Словенската демократическа партия на премиера Янез Янша и Социалдемократическата партия на Борут Пахор.

Според социологическите проучвания и двете партии се очаква да получат между 26 и 29 процента от гласовете, което прави неизбежно съставянето на коалиция. Някои социологически проучвания предвиждат, че Словенската демократическа партия ще получи малко повече гласове от основния си опонент. Според анализаторите решаваща роля може да изиграе Демократичната партия на пенсионерите ДЕСУС, която подкрепяше социалдемократическа коалиция до 2004 г., преди да се присъедини към дясноцентристкото правителство на премиера Янша. Очаква се тя да получи около 10 процента от гласовете, приблизително колкото и националистическата партия Словенска национална партия.

В последните им телевизионни обръщения в петък вечерта и Янша, и Пахор подчертаха готовността си за влизане в коалиция. Янша каза, че е отворен за коалиция на широка основа, която ще преодолее разделенията между ляво и дясно, които според него са поляризирали политиците в страната. Пахор от своя страна посочи, че е против голяма коалиция.