Парижкият апелативен съд отмени присъда на Карлос Чакала
Парижкият апелативен съд отмени присъда на Карлос Чакала / netinfo

Парижки апелативен съд отмени присъда, наложена на Карлос Чакала заради възхвала на тероризма в интервю за френската телевизия М6, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата беше произнесена срещу Карлос Чакала от парижки наказателен съд, защото според съдиите той определил терористичните атаки като законни. Присъдата наложи на терориста глоба от 5000 евро.

Сега обаче апелативният съд реши, че думите на Карлос Чакала са били извадени от контекста и включени в репортаж, който ги представя в неправилна светлина. От едночасовото интервю, което той дал за френската телевизия, репортажът, излъчен после в нея, включвал едва 6 минути. В тях Карлос казва: "При легитимна война ние имаме право да отнемаме живот, ако това е необходимо". Парижкият наказателен съд изтълкува това изказване като представяне на терористичните действия като законни и дори необходими.

Карлос Чакала, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, излежава доживотна присъда за убийството на двама френски тайни агенти и на информатор през 1975 г. Той си спечели слава в годините на Студената война, когато беше замесен в бомбени нападения, убийства и драми със заложници.

Карлос Чакала беше заловен през 1994 г. в Судан и прехвърлен във Франция. Осъден беше преди 3 години. Сега срещу него се води и разследване за поредица нападения във Франция.