Париж предупреди Анкара да не си урежда проблема с кюрдите на сирийска територия
Париж предупреди Анкара да не си урежда проблема с кюрдите на сирийска територия / БГНЕС

Френският външен министър Жан-Марк Еро приветства включването на Турция в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но предупреди Анкара да не опитва да си урежда там проблема с кюрдите, предаде Франс прес.

Хубаво е, че Турция се включва пряко в борбата срещу "Даеш", каза Еро в интервю за в. "Монд". Турция има правото да гарантира сигурността по границата си, но да внимава да не се изкуши да урежда в Сирия кюрдския въпрос, каза външният министър.

Ще се превърне ли България в буфер между Турция и ЕС?

Турската армия започна в сряда на сирийска територия операция "Ефратски щит". Целта е "Ислямска държава" да бъде изгонена от граничната зона и едновременно с това да бъде спряно настъплението на кюрдските милиции, които според Анкара искат да създадат коридор под техен контрол по протежение на границата. Според експерти намесата на Турция в Сирия цели да предотврати създаването на автономна кюрдска зона в Сирия.

Борисов: С воля от ЕС и Турция може да намерим изход за решаване на мигрантската криза

"Осъждаме Кюрдската работническа партия (ПКК) и атентатите, които извършва в Турция", каза Еро. Но "в Сирия кюрдските военни сили се бият ефикасно срещу Даеш", подчерта той.

Кюрдите в Сирия са подкрепяни от Запада и най-вече от САЩ, които ги смятат за най-силните бойци срещу "Ислямска държава". Но Анкара гледа на тях като на клон на ПКК, която за нея е терористична организация.

Източник: БТА