Париж обезпокоен след обесването на Саддам
Париж обезпокоен след обесването на Саддам / netinfo
Франция изрази вчера опасенията си, че излъчването на екзекуцията на бившия иракски президент Саддам Хюсеин ще засили напрежението между иракчаните, предаде Франс прес.

"Виждаме всъщност, че има риск излъчването на кадри от обесването на Саддам и речите, произнасяни по този повод, да засилят разделението между общностите в Ирак", заяви говорителят на френското министерство на външните работи Жан-Батист Матеи. Той добави, че е важно иракчаните да обърнат тази страница от историята и да работят за национално помирение.

Френският министър на вътрешните работи Никола Саркози, който е основен кандидат на френската десница за президент, заяви, че екзекуцията на Саддам Хюсеин е била грешка в името на противопоставянето на смъртното наказание, съобщава френският в. "Монд". Саркози изрази съжаление, че Саддам не е бил изправен пред съд заради извършени от него други престъпления.

"Трудно е да помириш различните общности в един народ след приключила диктатура. Тази задача ми изглежда още по трудна, когато не е хвърлена светлина върху миналото. Екзекуцията на Саддам бе грешка", каза Саркози.