Париж иска създаване на пост президент на Шенген
Париж иска създаване на пост президент на Шенген / снимка: БГНЕС, архив

Френският министър на външните работи Ален Жупе призова за създаването на "съвет на държавните и правителствените ръководители на страните от Шенгенската зона" и на поста "президент на Шенген", предаде Франс прес, като се позова на интервю на Жупе пред в. "Воа дю нор".

"Трябва да се упражнява политическа власт, за да се фиксират ориентирните линии във връзка с Шенген, главно тези за проверките по външните граници. Нека да създадем съвет на държавните и правителствените лидери и поста президент на Шенген", призова Жупе.

Неотдавна френският президент Никола Саркози заплаши да извади Франция от европейската зона за свободно движение, ако не бъде извършена реформа из основи на Шенгенските споразумения, припомня Франс прес.

Саркози пледира за наказания, временно прекратяване на членството и дори изключване от Шенгенската зона на страните, които не спазват правилата, предава БТА. Сега Жупе защити същата теза.

"Ако констатираме, че страните не играят по правилата, можем временно да суспендираме членството на една страна, която не изпълнява задълженията си", каза той.

Реформа на Шенгенското законодателство се води на европейско ниво по искане на няколко страни, сред които Франция, Италия и Германия, заради потока от незаконни имигранти по времето на Арабската пролет, главно на тунизийци, идващи във Франция през Италия.