Париж е заплашен от напаст от дървеници
Париж е заплашен от напаст от дървеници / снимка: DarikNews.bg, Кремена Андреева

Дървениците, превърнали се в кошмар за милиони жители на Ню Йорк, се насочват към Париж, пораждайки страх, че напастта може да се превърне в "убиец" на туризма, предаде Ройтерс. Малките кръвожадни неуморни насекоми бяха рядкост във Франция допреди три години. Те не бяха толкова разпространени, колкото мишките или хлебарките и не бяха влезли в полезрението на здравните власти, но това вече не е така.

Пожелал анонимност служител от здравния отдел на градската управа в Париж каза, че от началото на тази година над 600 места във френската столица са имали нужда да бъдат третирани срещу дървеници, което е значително увеличение в сравнение с 2009 г. Властите настояват, че проблемът не е толкова сериозен, и отказват да използват думата "нашествие", но според хора, занимаващи се с унищожаване на вредители, дървенците се разпространяват бързо из Париж и вече са се появили в други части на Франция.

"Да кажем, че това е започнало през 2007 г. Тогава имахме по десет заявления на година. Сега са някъде към сто. Получаваме все повече поръчки за продукти (срещу вредители) от цялата страна", заяви собственик на магазин за препарати срещу вредители. Според него паразитите вероятно са били пренесени от пътници от САЩ и Канада.

Проблемът привлече общественото внимание, след като вчера радио "Франс енфо" съобщи, че няколко парижки хотела са били нападнати от дървеници. Според информацията един от хотелите изхвърлил всичките си килими и мебели, след като получил оплаквания от посетители.

Градската управа в Париж заяви, че е била залята от обаждания. Говорителка обаче каза, че властите не разполагат със статистика за дървениците. Ако дървениците се разпространят във френската столица, това може да отблъсне туристите и да заплаши бранша, който печели милиарди долари годишно, посочва Ройтерс.