Папата участва в кръстното шествие около Колизеума
Папата участва в кръстното шествие около Колизеума / снимка: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети отправи думи на насърчение към онези, които са заплашени от безработица и други икономически трудности, и ги призова да черпят сили от страданията на разпнатия Исус Христос по време на традиционното кръстно шествие, което тръгна от Колизеума в нощта на Разпети петък.

Светият отец, който на 16 април навършва 85 години, не носеше лично кръста по време на продължилата един час процесия. Той я наблюдаваше коленичил на платформа на хълма Палатин, издигащ се над древния римски амфитеатър.

Хиляди вярващи със свещи и молитвеници в ръце обикаляха около Колизеума. Някои носеха палмови или маслинови клонки, запазени от Палмовата неделя, с която бе дадено началото на Страстната седмица в католическия свят. Десетки хиляди туристи и поклонници бяха изпълнили булеварда пред Колизеума и древния Римски форум, за да се молят заедно с папата в меката и облачна нощ и да слушат религиозните химни.

Следващата публична церемония на папата ще е великденската вечерня в базиликата "Свети Петър" довечера. Утре сутринта той ще отслужи великденска меса на площада "Свети Петър", на която се очаква да присъстват десетки хиляди вярващи.

Папата участва в кръстното шествие около Колизеума
netinfo