Папата създаде специален департамент по въпросите на семейството
Папата създаде специален департамент по въпросите на семейството / ThinkStock/Getty Images

Папа Франциск назначи умерен американски католик начело на новата ватиканска служба по въпросите на семейството и миряните. Той даде указания на съответните католически институции как да полагат милосърдни грижи за католици, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск смекчи тона за разведените и за двойките, живеещи без брак

Епископът на Далас Кевин Фаръл, ирландец по рождение, чийто брат също е високопоставен ватикански служител, сега става най-високопоставеният американец в йерархията на Светия престол. Той ще оглави новосъздадената ватиканска дикастерия (департамент) по въпросите на миряните, семействата и живота, която обединява няколко ватикански служби в една.

Папа Франциск: Да бъдеш добър католик не означава да се възпроизвеждаш като зайците

Франциск назначи също така италианския умерен католик монсиньор Винченцо Палия за шеф на два академични института към новия департамент. Единият ще се занимава с въпросите на биоетиката, а другият - с въпросите на брака. Папата каза на Палия, че трябва да съсредоточи вниманието си върху милосърдната страна на църковната доктрина.

Папа Франциск: Да се научим отново да разговаряме помежду си

Тези назначения, взети заедно, сигнализират по-умерен курс за ватиканските служби, отговарящи за такива горещи въпроси, около които се разгарят културни войни, като абортите, контрацепцията, брака и разводите, отбелязва АП.

Папата създаде специален департамент по въпросите на семейството
netinfo

Източник: БТА