Папата се застъпи за имигрантите в Италия
Папата се застъпи за имигрантите в Италия / снимки: BGNES

Папа Бенедикт Шестнайсети изрази надежда, че отношенията между имигрантите и местното население ще се характеризират с дух на висок морал и цивилизованост, след като възникна напрежение между италианците и румънската общност на полуострова, предаде агенция Медиафакс, като се позова на Франс прес.

В края на общата аудиенция на площад Свети Петър, в която участваха хиляди вярващи, папата изрази надежда, че отношенията между имигрантсткото и местното население ще бъдат в духа на високите морални ценности на цивилизацията, които се явяват духовната и културната основа на съществуването на всеки народ на земята.

Главата на Римокатолическата църква призова властите да спазват правата на имигрантите в момент, в който Италия се чуди как да реагира на общественото недоволство след серия тежки престъпления, извършени от румънци и други имигранти, отбелязва Асошиейтед прес.

Призивът на папата прозвучава в разгара на антиимигрантската кампания на Апенините, и в частност в Рим. Повод за нея стана жестокото убийство на 47-годишна италианка, за което е обвинен ром с румънско гражданство. Изглежда, че в отговор на това престъпление, четирима румънци бяха нападнати от група италианци в петък вечерта в Рим.

В сряда италианското правителство прие спешно закон, който позволява на префектите да експулсират гражданин на ЕС в името на обществената сигурност. Законът влезе в сила в петък, а префектите на Милано, Рим, Торино, Генуа и други градове веднага пристъпиха към експулсиране на чужденци, основно румънци.

В Рим бяха предприети "чистки" на незаконни селища на румънци и цигани, изградени по бреговете на река Тибър. На репресивните мерки са подложени и имигранти от други държави - Украйна, Молдова, Унгария, отбелязва ИТАР-ТАСС.