Папата се срещна с богомолци на плажа Копакабана
Папата се срещна с богомолци на плажа Копакабана / снимки: Gulliver/Getty Images

Папата се срещна с богомолци на плажа Копакабана

Папа Франциск призова младите да не се поддават на опиянението, което предизвикват парите и властта, предаде АФП.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск се срещна с богомолци от целия свят, дошли за Световните дни на католическата младеж в Рио де Жанейро. Тази първа среща между понтифа и богомолците се състоя на плажа Копакабана в Рио, където по данни на властите е имало 1,5 милиона души.

Докато напредваше сред множеството папата спираше да целува бебета, които му поднасяха майките и дори размени папската си шапчица с тази на богомолец.

Срещата с богомолците на Копакабана последва визитата на папата във фавела на Рио, където той прикани младежите да не се примиряват с корупцията на онези хора, които вместо да мислят за общото благо мислят за своите интереси, и да не се обезкуражават, а да вярват, че действителността и човек могат да се променят, припомня АФП.

Между визитата във фавелата и срещата с богомолците на Копакабана папата имаше и среща с кмета на Рио Едуарду Паиш. Той му препоръча да дари 12 яйца на Света Клара, почитана от бразилците, за да направи тя така, че дъждът, който не престава да се излива над града, да спре.

Кметът е изпълнил препоръката, като е пратил 12 яйца на ордена на името на светицата, но според метеоролозите лошото време ще се задържи до края на седмицата. Това наложи и промяна на финала на Световните дни на католическата младеж, посочва БТА. Заключителната литургия ще бъде в неделя на Копакабана, вместо в близко градче. Бдението, което трябваше да я предшества, няма да трае от събота вечерта до неделя сутринта, както беше предвидено, а ще се изрази в молитва в събота, която ще отправи папата отново на Копакабана.