Папата се помоли пред Синята джамия в Истанбул
Папата се помоли пред Синята джамия в Истанбул / снимка: БГНЕС

Папа Франциск се помоли пред Синята джамия в Истанбул и се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей Първи, предаде Асошиейтед прес.

Главата на Римокатолическата църква отправи двуминутна мълчалива молитва пред един от най-важните ислямски храмове в Турция. АП определя това като израз на една визия за взаимно разбирателство между християни и мюсюлмани в момент, когато ислямисти са взели на мушка християните и други религиозни малцинства в съседни държави като Сирия и Ирак.

Папата се помоли редом до главния мюфтия на турския мегаполис Рахми Яран.

"Нека Господ я приеме", каза Яран за съвместната молитва с Франциск.

По-късно през деня Светият отец посети Вселенската патриаршия. Папата се поклони пред Вселенския патриарх Вартоломей Първи и го помоли да благослови него и Римокатолическата църква. Най-висшият православен духовник изпълни молбата му и целуна наведената глава на Франциск.

Днешният втори ден от тридневното посещение на папата в Турция премина във видимо различна атмосфера от първия. Тогава скромният и простосърдечен Франциск видимо се чувстваше некомфортно пред разкоша и протокола по време на държавната част от неговата визита. Вчера той бе приет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в новия му, луксозен дворец в столицата Анкара.

В неделя, последния ден от посещението, папата ще се присъедини към честването на празника на Свети Андрей по покана на Вселенския патриарх.

Източник: БТА