Папата разкритикува неспособността на света да се справи с глада
Папата разкритикува неспособността на света да се справи с глада / снимкa: БГНЕС

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI определи неспособността на света да се справи с глада и да осигури достатъчно храна за всички хора като "накърняване на човешкото достойнство", предаде Асошиейтед прес.

В обръщение по повод Международния ден на прехраната папата нарече правото на храна "универсално право, от което трябва да се ползват всички човешки същества без разлика или дискриминация".

В изявлението си папата предупреждава, че най-чести жертви на глада и недохранването са децата, предаде Франс прес.

Текстът на изявлението беше прочетен на церемония в Рим, организирана от Организацията на ООН по прехраната и земеделието по повод Международния ден на прехраната.

На церемонията директорът на организацията Жак Диюрф предупреди, че 854 милиона души по света живеят в глад или страдат от недохранване. Той припомни, че на нашата планета се произвежда достатъчно храна, за да бъде нахранено цялото й население.

От страдащите от глад или недохранване хора 820 милиона живеят в развиващите се страни, 25 милиона са в страните в процес на преход, а 9 милиона в развитите държави, обяви Организацията на ООН по прехраната и земеделието.