Папата призова за независима палестинска държава от Назарет
Папата призова за независима палестинска държава от Назарет / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети пристигна в Назарет - най-големият израелски град с компактно арабско население, където според Библията е живял Исус, съобщи Ройтерс.

В града се стекоха над 40 000 вярващи от Израел и чужбина. На върха на стръмен склон, от който според преданието тълпа се опитала да хвърли младия Исус, папата отслужи тържествена меса на арабски, английски и латински език.

Още с първите си думи Бенедикт Шестнайсети отново призова да бъде създадена независима палестинска държава. Този апел вероятно ще прозвучи и на насрочената за днес среща на папата с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който упорито отказва да приеме официално варианта за мирен договор с палестинците, предвиждащ създаване на тяхна държава, посочва Ройтерс.

Главата на Римокатолическата църква използва визитата си в Галилея, за да изрази също така загриженост от влошаването, според Църквата, на положението на семейството по света. Той говори за свещеността на семейните ценности и традиционния хетеросексуален брак и отбеляза, че семейството трябва да възстанови важното си място като основна клетка на обществото.