Папата прие палестинския президент Махмуд Абас
Папата прие палестинския президент Махмуд Абас / netinfo

Папа Бенедикт Шестнайсети и палестинският президент Махмуд Абас обсъдиха вътрешнопалестинския конфликт, след като няколко часа преди срещата въоръженото крило на палестинското движение Хамас наруши петмесечно примирие с Израел, предаде Ройтерс.

Абас, който се среща с папата за втори път, разговаря със Светия отец малко повече от десет минути в частния му кабинет в Апостолическия дворец.

Броени часове преди срещата въоръженото крило на Хамас обяви, че е изстреляло ракети от ивицата Газа срещу Израел в отговор на израелски въздушен удар от уикенда, при който загинаха девет палестинци.

"Искаме и са надяваме инициативите, започнати през последните седмици и месеци, да донесат успешни резултати, въпреки че събитията от последните дни показват контрастите в Светите земи и Близкия изток", каза държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне. Той също се срещна с Абас.

Преди да започнат разговорите при закрити врата между папата и палестинския президент, журналистите чуха как Абас казва: "Надяваме се с ваша помощ да успеем да разрешим тези проблеми." Предполага се, че Абас е имал предвид противоречията между неговото умерено движение Фатах и радикалното Хамас.

Ватикана подкрепя правото и на евреи, и на палестинците да имат своя държава.

Папата постоянно получава покани както от Израел, така и от палестинските автономни власти да посети Светите земи. Бенедикт Шестнайсети обаче настоява подобна визита да се състои при наличие на сигурност в региона.

Предшественикът на Бенедикт, папа Йоан Павел Втори, направи историческа обиколка и в Израел и в палестинските територии през 2000 г.

Абас ще се срещне и с италианския министър-председател Романо Проди, чието правителство изрази подкрепа за палестинско правителство на националното единство.