Папата обяви седем нови светци
Папата обяви седем нови светци / Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети причисли към лика на светиите още седем души, опитвайки се да подсили католическата вяра на места, където тя губи позиции, предаде Асошиейтед прес.

Сред новите светии има две американки - Катери Текакуита, първата канонизирана индианка от САЩ, и майка Мариан Коуп, францисканска монахиня от 19 век, грижила се за прокажени на Хаваите.

Американски индианци в традиционни облекла посрещнаха днес на площад "Свети Петър" изгрева на слънцето с химни в прослава на Катери. На месата за провъзгласяване на новите светии присъства и американката Шарън Смит, чието чудодейно изцеление от панкреатит бе признато от Ватикана за едно от чудесата, извършени от майка Мариан, необходимо условие за канонизирането й, отбелязва БТА.

Сред канонизираните днес е и филипинският тийнейджър Педро Калунгсод, загинал като мъченик за вярата през 17 век. Това е вторият филипинец, обявен за светец.

Канонизацията съвпада със заседанията на Съвета за епископите, опитващ се да засили влиянието на християнството на места, където то е останало на заден план, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко от новите светии са били мисионери и очевидно папата се надява да използва техния пример за засилване на влиянието на Католическата църква в момент, когато в Африка и Латинска Америка католицизмът се конкурира с евангелистките църкви.

Катери, известна и като Лилията на мохоките (индианско племе от ирокезката група), е родена през 1656 година от баща ирокез и майка, приела християнството. Губи семейството си по време на епидемия от едра шарка. Тя самата оцелява, но лицето й е обезобразено от белези и почти губи зрението си. Покръстена е от йезуитски мисионери, отхвърлена е от индианците, преследвана е заради вярата си и умира на 24-годишна възраст в сегашна Канада.