Папата обяви избиването на арменците за „първия геноцид на 20-и век
Папата обяви избиването на арменците за „първия геноцид на 20-и век / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск почете 100-годишнината от арменските кланета, като ги нарече "първия геноцид на 20-и век" - политически взривоопазно изявление, което със сигурност ще разгневи Турция, предаде Асошиейтед прес.

Франциск, който има тесни връзки с арменската общност още от Аржентина, оправда казаното, като изтъкна, че е негов дълг да почете паметта на "безсмислено" избитите невинни мъже, жени, деца, свещеници и епископи.

"Да се прикрива или отрича злото е като да оставиш раната да кърви и да не я превържеш", заяви Франциск в началото на богослужение по арменски католически обред в базиликата "Свети Петър" по повод годишнината в съслужие с арменския патриарх Нерсес Бедрос Деветнадесети Тармуни и в присъствието на президента на Армения Сердж Саркисян.

"През миналия век нашето човешко семейство преживя три големи трагедии, заяви Франциск. Първата, която се смята за първия геноцид на 20-и век, засегна арменския народ, първата християнска нация, както и католически и православни сирийци, асирийци, халдейци и гърци", каза Светият отец, цитиран от ДПА.

Франциск припомни, че другите два геноцида през миналия век са Холокостът и сталинизмът, а други масови кланета от по-скоро имаше в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна.

Историците изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война, което учените смятат за първия геноцид на 20-и век. Турция отрича, че става дума за геноцид, и настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 000 арменци и толкова турци. Посолството на Турция при Светия престол отмени насрочена за днес пресконференция, вероятно след като е научило, че папата е произнесъл думата "геноцид", съобщи АП.

Няколко западни страни признават кланетата на арменци като геноцид, въпреки че Италия и САЩ избягват да използват термина официално предвид значението, което отдават на Турция като техен съюзник.

Франциск не е първият папа, нарекъл кланетата геноцид. В днешното богослужение той цитира декларация, подписана от папа Свети Йоан Павел Втори и арменския църковен водач Карекин Втори, в която арменските кланета са наречени първия геноцид на 20-и век.

Предишният папа Бенедикт Шестнайсети, чиито връзки с Турция и мюсюлманския свят бяха първоначално обтегнати, избягваше да споменава думата "геноцид". Франциск почете арменската общност, като обяви арменския мистик от 10-и век Свети Григорий от Нарек за църковен учител. Само 35 личности са удостоени с тази титла, която е запазена за заслужили богослови.