Папа Франциск отправи молитви за семейството на тийнейджърка, изчезнала преди 40 години - намеса, която нейният брат приветства като знак, че Ватикана най-накрая се е захванал сериозно с най-известния си неуреден случай, предаде АФП.

Емануела Орланди, 15-годишната дъщеря на служител на Ватикана, е видяна за последно да напуска час по музика в Рим на 22 юни 1983 г.

Последваха десетилетия на спекулации за случилото се с нея, с предположения, че виновни са мафиоти, тайните служби или конспирация на Ватикана - теории, които предизвикаха хитов сериал на Netflix.

Папата: Все още съм под въздействието на упойката

След седмичната си молитва Ангел Господен във Ватикана, папа Франциск каза, че иска да използва годишнината, "за да изрази още веднъж близостта си със семейството, преди всичко с нейната майка, и да ги уверя в моите молитви".

„Отдавам паметта си на всички семейства, които носят болката за любим човек, който е изчезнал“, добави той.

Семейството на Орланди от години се бори за истината и през януари главният прокурор на Ватикана отвори досие по случая.

На годишнината в четвъртък Ватикана разкри, че е препратил своите констатации на прокуратурата в Рим, която провежда собствено разследване.
Имало е "някои линии на разследване, заслужаващи допълнително разследване", се казва в изявление на Ватикана, без да се дават повече подробности.
В съобщението се уточнява, че са събрани доказателства от ватиканските институции и сметки от висши служители по това време.

Изписаха Папа Франциск от болницата

Ватикана беше обвинен, че възпрепятства усилията за разследване през десетилетията, но братът на Орланди Пиетро изрази надежда, че най-накрая може да бъде постигнат някакъв напредък.

„Табуто за Емануела Орланди най-накрая беше нарушено“, каза той, след като отиде да изслуша папата.

"Фактът на молитвата е знак за надежда за достигане на истината", смята Пиетро.

Според него "тези думи вече са голяма стъпка, която искахме от години наред и тя така и не се случваше. „Очакваме действия след тези думи“.

Долната камара на парламента на Италия се съгласи през март да създаде комисия, която да разследва случая на Орланди и този на друга тийнейджърка от Ватикана, Мирела Грегори, която изчезва няколко седмици по-рано.

Решението, обаче, е в процес на обсъждане в горната камара, Сената.
БГНЕС