Папа Франциск отбеляза 86-ия си рожден ден с връчване на награди на трима души, които се занимават с благотворителност. Единият от тях е бездомен мъж, който дава част от подаянията, които получава, на други бездомни, предаде Ройтерс.

Папа Франциск призова: Харчете по-малко на Коледа, изпратете спестеното на украинците

Светият отец раздаде три награди, носещи името на Майка Тереза, като признание за различните форми на благотворителност, с които се занимават лауреатите. Монахинята, която почина през 1997 г., работеше сред най-бедните хора в Индия и основа мисионерска благотворителна организация.

Бездомният мъж беше назован от Ватикана само по първо име - Джан Пиеро, и с уличния му прякор - Вуе. Другите наградени са францисканският свещеник Хана Джалуф - сириец, който работи в страната си, и италианският индустриалец Силвано Педроло, отличен за изграждане на училища и осигуряване на чиста питейна вода за бедните в развиващите се държави.

Грейнаха светлините на рождественските ясли пред Ватикана

На церемония във Ватикана папа Франциск им връчи наградите, представляващи малки земни кълба в квадратна рамка с лика на Майка Тереза, държаща дете.

Папата целуна ръката на бездомника, а една от монахините от ордена, основан от Майка Тереза, постави венец от цветя около врата на папата.
Алексей Маргоевски/БТА