/ БГНЕС
Папа Франциск, който е известен със загрижеността си към затворниците, изми нозете на 12 затворнички, като част от ритуал, с който се отбелязва Велики четвъртък, предаде Франс прес.

Папата посети женския затвор "Ребибия" в североизточната част на италианската столица този следобед. Той вече е извършвал този ритуал там през 2015 г., но за първи път сега той мие краката на затворнички.
 

папата затворнички
БГНЕС


Папа Франциск ще черпи бездомни със сладолед


Седнал в инвалидна количка, Светият отец изми краката на всяка от 12-те затворнички, някои от които се просълзиха. После той избърса с кърпа нозете им, които накрая целуна.

Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в добро здраве, въпреки че през последните дни здравословното му състояние даваше повод за безпокойство поради повтарящи се инфекции, които на няколко пъти му попречиха да прочете проповедите си.
 

папата затворнички
БГНЕС


"Всички ние преживяваме малки и големи неуспехи", каза папата в импровизирана проповед по време на литургията, отслужена в двора на центъра за задържане, където са затворени около 370 жени.

Измиването на нозете е "жест, който ни призовава да служим на другите", добави той като преди ритуала се ръкува със затворничките.

Папата изми нозете на 12 затворници

В християнската традиция Велики четвъртък е денят, в който Христос измива нозете на апостолите си по време на Тайната вечеря. Ритуалът се е запазил в цялото християнство, с изключение на някои клонове на протестантството, посочва АФП.

Той е основен момент от Страстната седмица, която отбелязва последните дни на Христос преди възкресението му.
 

папата затворнички
БГНЕС

От избирането му през 2013 г. за глава на Римокатолическата църква папа Франциск на няколко пъти посещава затвори и бежански центрове на Велики четвъртък, където измива нозете на бивши мафиоти, болни и маргинализирани хора.

В петък вечерта той ще оглави възстановка на Кръстния път в Колизеума - събитие, на което той не успя да присъства през 2023 г. по здравословни причини, отбелязва АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА