Папата изми краката на мигранти мюсюлмани и заяви, че всички сме братя
Папата изми краката на мигранти мюсюлмани и заяви, че всички сме братя / Guliver/Getty Images

Папа Франциск изми и целуна краката на мюсюлмански, индуистки, православни и католически бежанци в знак на братство и приветствие с добре дошли, предадоха АФП и АП.

Няколко от мигрантите се разплакаха, когато Франциск коленичи пред тях по време на литургията за католическия Велики четвъртък в центъра за бежанци в Кастелнуово ди Порто край Рим. Папата подчерта в проповедта си, че "ние имаме различни култури и религии, но сме братя и искаме да живеем в мир".

Папата призова за "преосноваване" на Европейския съюз

Франциск осъди и нападенията в Брюксел, които окачестви като "военен акт". Те са извършени от кръвожадни хора, свързани с търговците на оръжие, каза светият отец.

Сред поканените мигранти имаше 8 мъже и четири жени, между които италианка, служителка на центъра. Другите три жени бяха коптски християнки от Еритрея. Сред мъжете имаше четирима нигерийски католици, трима мюсюлмани от Мали, Сирия и Пакистан и индуист от Индия.

Папата в Мексико: С дявола не може да се води диалог

През януари папа Франциск промени правилата на церемонията, като разреши сред 12-те избрани за участие в нея да се включват и жени, припомня АП.

Източник: БТА