Папата: Църквата трябва да иска прошка от гейовете
Папата: Църквата трябва да иска прошка от гейовете / Guliver/Getty Images

Папа Франциск каза, че Църквата трябва да поиска прошка от гейовете и от всички други хора, които е маргинализирала - като например бедните и експлоатираните, съобщиха осведомителните агенции. На връщане от Армения, където бе на посещение, папата бе попитан в самолета от придружаващите го журналисти дали е съгласен с мнението на един от съветниците си, германския кардинал Карл Маркс, който след стрелбата срещу гей клуб в Орландо, САЩ, каза на пресконференция, че Църквата дължи извинение на хомосексуалистите за това, че ги е маргинализирала.

Франциск отговори на въпроса с вариация на прочутата си фраза от 2013 г. "Кой съм аз, та да съдя" и повтори църковната доктрина, че гейовете не бива да бъдат дискриминирани, че към тях трябва да се подхожда с уважение, предаде Асошиейтед прес.

Франциск каза, че има обаче случаи на политизирано държание от страна на хомосексуалната общност, което трябва да бъде осъдено като "малко обидно за останалите". Но заяви: "Някой, който е в това състояние, който има добра воля и търси Бога, кои сме ние, та да съдим?". Ние трябва да ги съпътстваме, каза папата и добави, че според него Църквата трябва да иска прошка не само от хомосексуалисти, които е засегнала, но и от бедните, от експлоатираните жени, от децата, принуждавани да работят, че трябва да се извини за това, че "е благословила толкова много оръжия". Той не уточни какво има предвид под "благославяне на оръжия", но явно имаше предвид някои църковни дейци, активно подкрепяли в миналото войни, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск смекчи тона за разведените и за двойките, живеещи без брак

По време на свободния едночасов разговор на борда на самолета Франциск каза също, че се надява, че Европейският съюз ще може да намери нова форма на съществуване след решението на Обединеното кралство да го напусне. "Нещо не работи в този тромав съюз, но да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода", нека опитаме с ново начало, с пресътворяване. ЕС трябва да преоткрие силата на корените си, да заложи на творческото начало, на здравословните разногласия, давайки повече независимост и повече свобода на страните от съюза, каза Франциск.

Турция с остра реакция срещу папа Франциск заради арменския геноцид

Папата защити правото си да използва думата "геноцид", говорейки за избиването на арменци в Османската империя, каза, че с това не искал да обиди никого и че би било "много странно", ако я беше избегнал, предаде Асошиейтед прес. Турция реагира остро на употребата на тази дума от папата.

Папата към младите: Щастието не е приложение, което да свалиш на телефона си

Запитан защо е решил да вмъкне думата "геноцид" в предварително подготвената си, Франциск каза, че това е терминът, който винаги е използвал в миналото като духовник в Аржентина, където е бил близо до арменската общност. Едва след като пристигнал в Рим, след като станал папа, научил, че тези събития биват наричани и по друг начин - "Голямото зло", "Ужасната трагедия" - и че използването на "геноцид" има юридическо значение предвид арменските искове за компенсации. Франциск каза, че все пак решил да използва в петък тази дума в приветственото си слово в президентския дворец в Армения, тъй като вече преди него я бил казал Йоан Павел Втори и би било странно той да не я произнесе в Армения.

Франциск приключи посещението си в Армения с призив за по-тесни връзки с арменската източноправославна църква и с обща декларация с водача на Арменската апостолическа църква за страданията на християните в Близкия изток.