Папандреу подаде оставка от лидерския пост на ПАСОК
Папандреу подаде оставка от лидерския пост на ПАСОК / снимка: Reuters

Социалистическият водач Георгиос Папандреу подаде оставка от ръководството на партията ПАСОК, за да даде възможност на формацията да избере негов наследник преди предстоящите предсрочни избори.

"За мен дойде моментът да водя битки от други рубежи", каза Папандреу, който през ноември се отказа от премиерския пост, за да бъде сформирано коалиционно правителство, което да се справи с дълговата криза.

"Взех трудни решения. Те можеха да ми струват скъпо от политическа гледна точка, но си струваше", заяви той.

Очаква се финансовият министър Евангелос Венизелос да наследи Папандреу при избора на нов водач на социалистическата партия на 18 април.

Според резултатите от последните допитвания ПАСОК ще понесе тежка загуба на предстоящите избори и може да получи най-слабите резултати за 37-годишната си история, допълва БГНЕС.

Сегашното гръцко коалиционно правителство, сформирано, за да извърши операцията по опростяване на част от гръцкия дълг и за задействане на втория спасителен план на еврозоната, трябва да приключи мандата си до 12 април, а парламентът да приключи с тази задача.

Според гръцката конституция изборите трябва да се организират 30 дни след разпускане на парламента.

Правителственият говорител Пантелис Капсис не съобщи точна дата за изборите, но от изявленията му става ясно, че те може да се проведат още на 29 април или в началото на май.