Папа Йоан-Павел Първи е бил на Светия престол като папа едва 33 дни - най-краткото папство в историята
Папа Йоан-Павел Първи е бил на Светия престол като папа едва 33 дни - най-краткото папство в историята / Gulliver/Getty Images, архив
Той е папа едва 33 дни, след като умира внезапно на 65-годишна възраст
Папа Йоан-Павел Първи, чийто понтификат е продължил едва 33 дни през 1978 г., ще бъде беатифициран (обявен за блажен), което е първата стъпка към обявяването му за светец на Римокатолическата църква. Това се казва в изявление на настоящия папа Франциск, разпространено от пресслужбата на Ватикана и цитирано от Ройтерс.

Франциск е одобрил документ, който признава наличието на едно чудо, настъпило с посредничеството на покойния папа със светско име Албино Лучани.

Папа Йоан-Павел Първи се възкачва на Светия престол на 26 август 1978 г. като приемник на починалия преди това Павел Шести, но неочаквано умира на 28 септември същата година. След него Римокатолическата църква е оглавена от Йоан-Павел Втори.

Папа Франциск се срамува от неспособността на Католическата църква


Внезапната смърт на 65-годишния Йоан-Павел Първи поражда конспиративни теории за евентуално убийство и отравяне, нo те са опровергани. Смята се, че той е починал в съня си от инфаркт.

Според учението на Римокатолическата църква чудесата са единствено Божие дело, а светците които са в небесата при Господа, се застъпват пред него от името на хората, които се молят. Чудото с посредничеството на Йоан-Павел Първи е необяснимото изцеляване на 11-годишно момиче в Буенос Айрес, пишат ватикански медии.
БТА