/ БГНЕС
Ден по-късно Светият отец ще се срещне с католически лидери от Украйна
Папа Франциск ще приеме на 4 юли във Ватикана руския президент Владимир Путин, съобщи Светият престол в кратко комюнике, цитирано от АФП. "Мога да потвърдя, че Светият отец ще приеме на аудиенция във Ватикана президента на Руската федерация Владимир Путин на 4 юли", заяви говорителят на Ватикана Алесандро Джизоти.

Това ще е трета среща между Франциск и Путин. Предишната беше през юни 2015 г. и по повод нея папата призова руския президент "да направи значително и искрено усилие за установяване на мир" в Украйна. Срещата тогава трая 50 минути - повече от обичайното, само аудиенциите на Барак Обама и Еманюел Макрон продължиха повече. Тя протече в присъствието на преводачи, а папата беше сериозен и рядко се усмихваше.

Франциск обаче не отиде по-далеч, а Светият престол подходи предпазливо към тази криза за голямо разочарование и огорчение на украинските католици, които искаха папата да осъди пряко руската политика в Украйна.

Още една стъпка към сближаване на Ватикана с православните руснаци беше осъществена през февруари 2016 г., на историческа среща между папа Франциск и руския православен патриарх Кирил в Куба. Двамата религиозни водачи подписаха обща декларация, в която, според Рим, става дума за утвърждаване на съюз между православни и католици пред ислямизма в Близкия Изток в период, белязан от конфликти, които папата определи като отделни прояви на започнала вече "трета световна война". Франциск обаче изглежда беше обезпокоен от предвидими политически последици - по-малко от час след срещата той свика необичаен брифинг с придружаващите го журналисти. "Ще има много интерпретации. Това не е политическа, нито социологическа декларация, това е пастирска декларация", подчерта Светият отец.

Аудиенцията с Путин през юли ще се състои ден преди среща на папата с католически лидери от Украйна, на която те ще обсъдят последиците от схизмата между Руската и Украинската православни църкви, отбелязва АП.

Миналия месец Ватиканът съобщи, че Франциск е поканил ръководителите на Гръко-католическата църква в Украйна (малцинствена църква, подчинена на папата) на срещи на 5 и 6 юли. Светия престол посочи, че целта е да окаже подкрепа "в деликатната ситуация, в която се е озовала Украйна". Миналата година Православната църква в Украйна официално се отдели от Руската православна църква, а схизмата беше призната от духовния водач на православния свят.
БТА