/ Gulliver/Getty Images
Папа Франциск е с тежка настинка и е предпочел да се откаже от речите, които трябваше да произнесе днес пред гостуващи групи свещеници и учени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Ватикана.

86-годишният Франциск все пак се срещна с млади православни свещеници и монаси и с членове на дружеството "Макс Планк" - германска изследователска организация, която тази година празнува 75 години от създаването си. Но поради "тежка настинка" Франциск само е раздал разпечатани копия на речта си и не я е прочел пред присъстващите, се казва в изявление на Ватикана.

Вчера светият отец кашляше непрекъснато по време на службата за Пепелна сряда (първия ден от шестседмичния пост преди Великден, спазван от западните християни, бел.ред.) в римска църква, и предпочете да не участва в традиционната процесия, с която се откриват великите пости преди Възкресение.

По това време на годината през 2020 г., точно когато пандемията от коронавирус започна да поразява Италия, Франциск отново страдаше от силна настинка. Това го принуди да отмени няколко официални аудиенции и участието си в ежегоднитe християнски медитации, съзерцания и молитви във Ватикана. Светият престол вече беше отменил медитацията и съзерцанията за тази година за сметка на самостоятелни духовни занимания.

Още на младини, заради респираторна инфекция на папата с аржентински произход е била изрязана част от белия дроб, а през 2021 г. му е отстранена част от дебелото черво. От миналата година той използва инвалидна количка и бастун, тъй като страда от разтегнати коленни връзки и малка фрактура на коляното, които го затрудняват да върви и да стои прав.
Анелия Пенкова/БТА