Папа Франциск разказа за страданията на бежанците на о. Лесбос
Папа Франциск разказа за страданията на бежанците на о. Лесбос / БГНЕС, архив

Папа Франциск сподели днес с вярващите своите размисли след посещението си на гръцкия остров Лесбос, съобщи ТАСС.

В неделната си проповед, обръщайки се към хиляди поклонници на площад Св. Петър във Ватикана, главата на Римокатолическата църква разказа, че е видял много мъка и човешка болка в бежанския лагер, в който се намират мигранти от Сирия, Ирак, Либия, Афганистан и африкански страни. Особено са го впечатлили страданията на децата.

Папа Франциск обядва с бежанци на остров Лесбос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним заедно посетиха остров Лесбос.

Главата на Римокатолическата църква определи ситуацията на бежанците като най-голямата хуманитарна катастрофа след Втората световна война.

Папа Франциск отведе със себе си в Италия 12 бежанци от о.Лесбос

Папата описа среща с млад мюсюлманин, чиято съпруга сирийска християнка е била убила от екстремистите, тъй като е отказала да се отрече от вярата си. Франциск определи тази жена като "мъченица за вярата".

Папата изми краката на мигранти мюсюлмани и заяви, че всички сме братя

Наблюдателите подчертават, че посещението на папата в Гърция е първата му визита в страна от ЕС (без Италия и институциите в Страсбург).

При днешната си проповед Франциск изказа и дълбоко съчувствие към жертвите на опустошителните земетресения в Еквадор и Япония.

Източник: БТА