Папа Франциск призова младите да не пилеят време с интернет, смартфони и телевизия
Папа Франциск призова младите да не пилеят време с интернет, смартфони и телевизия / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова 50 000 германски младежи - служители на олтара, дошли на поклонение в Рим, да не губят време с интернет, смартфони и телевизия, а да посвещават времето си на по-продуктивни дейности, предаде Ройтерс.

„Може би мнозина млади хора пропиляват прекалено много часове с безполезни неща”, каза папата в кратко слово пред поклонниците (на възраст между 13 и 27 години, като по-голямата част са юноши от 14 до 18 години по данни на радио Ватикана).

„Нашият живот се състои от време, а времето е дар от Бога, затова е важно да бъде използвано за добри и плодотворни действия”, каза той.

Безплодните дейности, изброени от папа Франциск, бяха „чатенето в интернет или със смартфони, гледането на телевизионни сапунени опери и използването на продуктите на технологическия прогрес, които трябва да опростяват и подобряват качеството на живота, но отвличат вниманието от това, което е действително важно”, предава БТА.

77-годишният папа има акаунти в Twitter на няколко езика, а английският вариант има 4,3 милиона последователи. Главата на Римокатолическата църква си припомни немския език, за да приветства германските министранти.

По време на снощното бдение на площад „Св. Петър” той чете предварително подготвени текстове на немски. За разлика от предшествениците си, Франциск рядко се отклонява от италианския или от родния си испански, когато говори публично. Според служители на Ватикана той не се чувства комфортно да говори на чужди езици и не желае да фаворизира нито един. Но той е живял в Германия в края на 80-те и изявата му пред германската публика вчера ясно показа, че владее езика.