Папа Франциск канонизира първите светци след интронизирането си
Папа Франциск канонизира първите светци след интронизирането си / снимка: Reuters

Папа Франциск канонизира първите светци, откакто оглави Римокатолическата църква на 19 март, на церемония на площада "Свети Петър". Това са италианецът Антонио Прималдо и над 800 негови сподвижници, отказали да приемат исляма, колумбийката Лаура ди Санта Катерина да Сиена Монтоя и Упегия и мексиканката Мария Гуадалупе Гарсия Савала, съобщи Франс прес.

През 1480 година 20-хилядна османска армия завзема замъка Отранто - сега пристанищен град в югоизточната италианска провинция Лече. Нашествениците искат от местното население да приеме мюсюлманската вяра. Турците залавят 813 мъже, отказали да се подчинят, и ги обезглавяват заедно с лидера им Антонио Прималдо.

Колумбийката и мексиканката са основателки на религиозни ордени, посветили живота си на подпомагане на бедните и болните хора. Хиляди колумбийци и мексиканци пристигнаха в Рим, за да присъстват на канонизациите от първия в историята папа от Латинска Америка, съобщава АФП, цитирана от БТА. Новите светци бяха одобрени за канонизация с декрет на предишния папа Бенедикт Шестнадесети на 11 февруари на същата церемония, на която той обяви, че се оттегля.