Папа Бенедикт XVI приключи посещението си в Чехия
Папа Бенедикт XVI приключи посещението си в Чехия / снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI отслужи днес литургия на открито в присъствието на най-малко 40 000 вярващи в Стара Болеслав, на 25 километра североизточно от Прага, предаде АП. В последния, трети ден от посещението си в Чехия, папата първо благослови мощите в базиликата на Свети Вацлав - покровителя на страната, свален от престола и убит пред X-ти век от брат си езичник, а по-късно канонизиран.

След това папата се отправи със своя "папамобил" към близките поляни, за да изнесе литургия, последвана от специално обръщение към младите хорa, информира БТА. Макар визитата да бе приета общо взето равнодушно и да мина без широка разгласа, около 120 000 поклонници приветстваха Бенедикт XVI  на вчерашната литургия на открито в Бърно, Южна Чехия.

Визитата му в Чехия съвпада с подготовката за честванията на 20-а годишнина от Нежната революция през 1989 г., довела до падането на комунистите.

Бенедикт XVI използва посещението си в Чехия, за да напомни за репресиите по време на комунизма и за да върне чехите обратно към Църквата. В специално послание към младите папата ги призова да не се предават пред изкушенията на консуматорското общество. "За нещастие много от нашите млади съвременници позволяват да бъдат заблудени от илюзорните видения на фалшивото щастие. Накрая те се оказват тъжни и самотни", каза папата.