Папа Бенедикт Шестнайсети пристигна в Куба
Папа Бенедикт Шестнайсети пристигна в Куба / Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети пристигна тази вечер от Мексико на двудневно посещение в Куба, предаде Франс прес.

Самолетът на главата на римокатолическата църква кацна на летището в Сантяго де Куба, на 900 километра югоизточно от Хавана. Папата бе посрещнат от кубинския президент Раул Кастро и от представители на кубинската католическа църква.

Около летището около втория по големина град в Куба се бяха събрали десетки хиляди кубински вярващи и хора, пристигнали от съседни страни да приветстват папата.

След няколко часа папа Бенедикт Шестнайсети ще отслужи на "Площада на революцията" в центъра на Сантяго де Куба литургия по случай 400-годишнината от явяването на Пречистата Дева Мария от Кобре, която е смятана за покровителка на града. На площада е построен 15-метров олтар, чиито очертания напомнят папска тиара, посочва БТА.

През 1998 г. на посещение в Куба бе и папа Йоан Павел Втори. Тогавашният кубински лидер Фидел Кастро за пръв път облече обикновен цивилен костюм вместо традиционната си военна полева униформа за срещата си с папата.

Официалната среща на папата с президента Раул Кастро ще се състои в Хавана. Не е изключено главата на римокатолическата църква да се срещне и с лидера на кубинската революция и бивш президент на страната Фидел Кастро. Само преди дни папата обяви, че според него "е очевидно, че марксистката идеология вече не отговаря на реалностите" в Куба.

По-рано през деня бе съобщено, че най-малко 150 опозиционни активисти са били арестувани в последните дни в Куба, за да им се попречи да организират протести по време на посещението на папа Бенедикт Шестнайсети, предаде Франс прес, позовавайки се на кубинска опозиционна организация.

Комисията по човешките права и националното помирение може да потвърди ареста на най-малко 150 мирни дисиденти в последните четири дни, заяви Елисардо Санчес, председател на незаконната, но толерирана от властите организация.