Папа Бенедикт се оттеглил, за да започне промяна в католическата църква
Папа Бенедикт се оттеглил, за да започне промяна в католическата църква / снимка: БГНЕС


Точно преди година съобщение, направено възможно най-тихо, нанесе гръмотевичен удар върху католическия свят, припомня Асошиейтед прес. Папа Бенедикт Шестнайсети каза с едва доловим глас, принуждавайки кардиналите да се напрегнат, за да го чуят, че подава оставка - първият подобен случай от над 500 години.

В навечерието на годишнината неговият дългогодишен личен секретар заяви, че с изненадващото решение Бенедикт Шестнайсети е открил пътя за огромния ефект, който приемникът му папа Франциск оказва върху църквата и върху света като цяло, посочва БТА.

Така монсеньор Георг Генсвайн подчерта приемствеността между суховатия Бенедикт и неговия харизматичен приемник с ореол на суперзвезда - първия Свети отец йезуит, и то от Латинска Америка.

От коментарите на Генсвайн може да се предположи, че Бенедикт Шестнайсети одобрява драматичните промени в католическата църква, които, изглежда, вървят против по-консервативния курс, към който той се придържаше.

"Всички виждаме огромното въздействие, което папа Франциск има върху света - не само върху вярващите в църквата, а върху целия свят - и това въздействие бе улеснено от оставката на папа Бенедикт", каза Генсвайн по Ватиканската телевизия. "Той откри възможност, която дотогава липсваше, а ние виждаме, че папа Франциск поде тази възможност и сме удовлетворени", продължи той.

Генсвайн е в исторически уникално положение да служи на двама папи. Той остава секретар на Бенедикт, живее с него в дома, в който той се оттегли във Ватиканската градина, и се разхожда с него всеки следобед. В същото време Генсвайн завежда и домакинството на папа Франциск, подрежда неговия работен график и редовно се появява с него на общите му аудиенции и на други публични събития.

Генсвайн бе до папа Бенедикт сутринта на 11 февруари 2013 г., когато почти шепнещият на латински свети отец обяви пред кардиналите, че вече няма "силата на духа и тялото" да ръководи католическата църква и че се оттегля.

Франциск бе избран около месец по-късно и впечатли света със скромността си и с призивите за милосърдие, вместо да морализаторства. Неговият благ тон въодушеви прогресивните католици и озадачи консервативните. Списание "Тайм" го провъзгласи за Личност на годината. Папа Франциск вдъхна нов живот в институция, разклатена от десетилетие на скандали заради сексуални посегателства, а напоследък и заради кражбата на лични архиви на Бенедикт Шестнайсети от неговия финансист, отбелязва АП.